utorak, 5. svibnja 2015.

Četvrti sastanak partnera u sklopu projekta Thesaurus - Treausury for Adult Education








Dvoje predstavnika Udruženja obrtnika grada Zagreba prisustvovali su četvrtom sastanku partnera na projektu Thesaurus - Treasury for Adult Education, koji je organiziran od strane partnerske organizacije Agrupamento de Escolas de Vialonga u Vialongi, Portugalu.
Sastanak je održan u trajan ju od 5 dana (14.-19.04.2015.) uz prisustvo svih predstavnika partnerskih organizacija izuzev glavnog koordinatora projekta koji je prisustvovao sastanku putem video-konferencije.












Utorak, 14.04.2015.- Dolazak u Lisabon u večernjim satima.

Srijeda, 15.04.2015.- Prvog dana projektnog sastanka, partneri su krenuli u školu Agrupamento de Escolas de Vialonga u kojoj je proveden ostatak dana. Nakon priređene dobrodošlice slijedile su prezentacije svakog od partnera kojima je putem web konferencije prisustvovao i glavni koordinator, Gosp. Alexandru Mita. Putem prezentacija, partneri su ukazali na napredak u projektnim aktivnostima koje su uslijedile od prošlog projektnog sastanka, te su ukazali na područja kojima se trenutno bave. Po završetku prezentiranja, uslijedile su tri radionice koje su se odvijale u prostorijama škole, a obuhvaćale su: tradicionalno rumunjsko bojanje pisanica, bojanje i ukrašavanje zidnih pločica te izradu nakita. Aktivnosti su se provele u vremenu od 09:00-18:30, s pauzom za ručak u obližnjem restoranu. Po završetku radnog dana, domaćini su organizirali socijalno-kulturološku večer upoznavanja sa nekim od portugalskih tradicionalnih jela koja je održana u prostoriji škole s nastupom grupe folklora s područja Lisabona.

























Četvrtak, 16.04.2015.- Drugi dan projektnog sastanka je proveden u malom gradu pod imenom Coruche koji spada u regiju Alentejo, najveću regiju u Portugalu. S obzirom na činjenicu da obrada pluta predstavlja velik dio portugalske industrije, prvi dio dana su predstavnici UOZG-a zajedno sa koordinatorima ostalih partnerskih zemalja posjetili Observatório do Sobreiro e da Cortiça. Navedeni Centar je službeno otvoren 2009.godine te sadrži laboratorije i radionice u kojima se proučavaju novi i moderniziraniji načini upotrebe pluta. Prostorije Centra su načinjene od pluta, te se u sklopu istog nalazi mali muzej sa raznim primjerima upotrebe pluta (odjevni predmeti, obuća, razni sportski rekviziti i sl.).  Nakon prezentacije održane od strane zaposlenice Centra u kojemu su prezentirani načini izrade i obrade pluta od samog početka (rezanje kore hrasta), partneri su nastavili prema Montadu, privatnom posjedu na kojemu se sade, održavaju i naposljetku iskorištavaju stabala hrasta za izradu pluta. Nakon pauze za ručak, uslijedio je obilazak Ermida Nossa Sra do Castelo, samostana sa važnom povijesnom pozadinom, obilazak centra Coruchea te posjeta Núcleo Tauromáquico, muzeju smještanom u samom centru grada u kojemu su se mogli vidjeti i čuti mnogi zanimljivi povijesni detalji te regije. Po povratku u Lisabon za sudionike sastanka je organiziran posjet tvornici riže i ostalih žitarica pod nazivom Atlantic Meals. Tijekom posjeta tvornici, održana je zanimljiva prezentacija o proizvodnji žitarica te djelovanju tvornice koja svojom proizvodnjom dominira portugalskim tržištem. Nakon dolaska u Lisabon u večernjim satima, ostalo je vremena za kratku šetnju i upoznavanje grada.













Petak, 17.04.2015.- Prema predviđenom rasporedu, treći dan projektnog sastanka partneri su krenuli prema gradu Évori  u kojemu je organiziran posjet Museu do Artesanato e do Design, Muzeju obrta i dizajna u kojemu su bili izloženi mnogi zanimljivi predmeti sa raznih područja Portugala. Po završetku obilaska muzeja, sudionicima je ostavljeno vrijeme za samostalno razgledavanje grada Évore čiji je centar 1986.godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao grad-muzej čije kuće datiraju iz 16. i 18.stoljeća te svjedoče o vremenu zlatnog doba portugalskih kraljeva.


Nakon zajedničkog ručka u tradicionalnoj taverni Alentejo regije, dan je nastavljen obilaskom Herdade do Esporão, vinarije osnovane 1267.godine, u kojoj je sudionicima prikazan cijeli proces proizvodnje vina. Po dolasku u hotel Solar De Alqueva u općini Reguengos de Monsaraz, sudionici su nakon kratkog odmora krenuli na zajedničku večeru u obližnjem restoranu gdje su uz tradicionalnu hranu imali priliku vidjeti izvedbu fado muzike, tradicionalnog glazbenog žanra koji se prati od 1820-ih u Portugalu.























Subota, 18.04.2015.- U jutarnjim satima sudionici projektnog sastanka su posjetili obrt koji se bavi izradom i dekoracijom keramičkih predmeta, gdje im je prikazan cijeli proces proizvodnje keramičkih rukotvorina. Nakon navedenog obilaska, organizirana je posjeta Monsaraz open air museum-u, odnosno muzeju na otvorenom. Povratak u Lisabon u popodnevnim satima ostavio je mjesta za razgledavanje Lisabona.












Nedjelja, 19.04.2015.- Posljednji dan projektnog sastanka ostavljen je za samostalan obilazak i upoznavanje Lisabona.

Ponedjeljak, 20.04.2015.- Predstavnici Udruženja obrtnika grada Zagreba su u ranim jutarnji satima krenuli za Zagreb.







0 komentara:

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]

<< Početna stranica